29/3

Nu när jag är förkyld och inte kan träna, så är jag verkligen extremt rastlös. Jag kan inte koncentrera mig, det kryper i benen men springer jag får jag hosattacker och ont i halsen. Egentligen borde jag sitta och skriva klart min uppsats nu, men det kräver alldeles för mycket sammanhållet tänkande. Istället tänkte jag fylla på med en dikt i bloggen, som jag letat fram från en bok jag gav till mamma vid fyra års ålder; Små, små ord om kärlek. Nu var det så, att författaren som samlat ihop dikterna hade kortat av vissa av dem, vilket jag inte tycker var särdeles förträffligt. Hon hade i varje fall gjort något bra, nämligen valt ut en dikt av Fröding som min far introducerade mig till, och som jag själv tycker mycket om. Den beskriver en naturupplevelse, och alla härliga känslor som fyller en bara av vetskapen att man är ung, att det är vår, och att världen ligger öppen för en!

Den är helt enkelt passande när våren är i antågande och mångas känslor spirar. Här står den i sin fullständiga version, så håll till godo;

I Ungdomen

Det glittrar så gnistrande vackert i ån,
det kvittrar så lustigt i furen.
Här ligger jag lat som en bortskämd son
i knät på min moder naturen.
Det sjunger och doftar och lyser och ler
från jorden och himlen och allt jag ser.

Det är, som om vinden ett budskap mig bär
om lyckliga dagar, som randas,
mitt blod är i oro, jag tror jag är kär
-I vem? -ack i allt, som andas.
Jag ville, att himlens och jordens allt
låg tätt vid mitt hjärta i flickgestalt.

Gustaf Fröding
diktsamlingen Gitarr och Dragharmonika (1891)

För att ni riktigt ska förstå hur fantastisk just den här dikten är, och för att jag har en arbetsmiljö-skada från min skola, så ska jag ge er min tolkning och analys:

I Frödings dikt I Ungdomen från diktsamlingen Gitarr och Dragharmonika (1891) skildrar författaren en ung mans upplevelse av naturen. Den första strofen inleder författaren med att skapa en visuell bild av bäcken som "glittrar" och en auditiv bild av hur skogen "kvittrar"  för läsaren. Intrycket av ljus förstärks genom ord som "glittrar" och "gnistrande" vilka är rika på associationer samt genom g-allitterationen som ger både rytm och effekt åt bilden av solljus i vattnet. Med rim som "glittrar" och "kvittrar"  samt den fasta takten lyfts även ljudbilden fram, vilket ger ytterligare liv åt naturskildringen. För att visa på diktjagets närhet till naturen personifierar författaren den och liknar den vid en "moder" som tar sin son "i knät" . Sedan följer en hopning av expressiva verb, "sjunger", "doftar", "lyser", ler" som utrycker sinnesintryck, vilket ytterligare för fram både bilden av skogen samt personifikationen av naturen då verbet "ler" finns med. Alla desa uttryck för även fram en glädje och upprymdhet över det överväldigande naturens skönhet, "allt" som diktjaget ser, både i "jorden och himlen".

Från att ha beskrivit naturen övergår dikten i den andra strofen till att skildra diktjaget exalterade sinnesstämning och kärlekslängtan. Närheten till naturen lyfts åter fram genom att "vinden" har ett personligt tilltal till diktjaget om "lyckliga dagar, som randas". Uttrycket "lyckliga dagar, som randas" andas av förväntan och för åter tankarna till den glädje och upprymdhet som skildras i den inledande strofen. Denna känsla framkommer även då diktjaget liknar sina känslor vid de som infinner sig vid en förälskelse; "mitt blod är i oro, jag tror jag är kär". Att det är naturens skönhet och inte en särskild person framkommer dock av att diktjaget besvarar den egna retoriska frågan ; "-i vem?"
med; -"allt, som andas"
Att det finns en längtan efter kärlek och närhet framkommer först i de avslutande versraderna, då diktjaget för fram en önskan att naturen, "himlens och jordens allt" skulle vara "tätt" vid diktjagets "hjärta", i formen av en kvinna.

Avslutningsvis kan sägas, att Fröding i sin centrallyriska dikt I Ungdomen beskriver en ung mans känslor under en stark naturupplevelse. Genom en fastlagd rytm samt slutrim får dikten en musikalitet som lyfter fram den auditiva bilden. För att förstärka det visuella intrycket använder författaren både ord rika på associationer samt en liknelse där naturen lyfts fram genom personifiering. Att dikten tycks ligga nära författaren själv framkommer kanske mest utav det starka diktjaget som för sin talan genom retoriska frågor och uttryck för en kärlekslängtan. Denna dikt, som på ett färgstarkt och musikaliskt sätt skildrar naturen fångar den fulla intensiteten i en naturupplevelse och beskriver på ett fantastiskt sätt de känslor som fyller en vid ett sådant tillfälle!

Så går det till, när en ib-elev skriver om en dikt:) Vi uttrycker oss formellt och korrrekt...Kanske liiite tråkigt. Hoppas att du kan uppskatta dikten tack vare, eller mer troligt, trots analysen:P


29/3 UWC-intervju

Så har jag nu varit på min andra intervju angående min ansökan till ett uwc-stipendium. En sak är säker, det var inte några briljanta svar jag gav de som intervjuade mig. Att jag inte var särskilt påläst angående världens oroshärdar och hur Sverige har möjlighet att påverka världspolitiken är en sak, visst är det pinsamt för mig men värre än att det svider lite i skinnet är det inte. Däremot kändes det tråkigt att jag inte gav dem något vettigt svar på frågan om svenska kyrkans ställning i samhället. "Vad hjärtat är fullt av talar munnen" , ett citat som tyvärr visade sig stämma och avslöjade en del om mitt inre. För sanningen är den att när jag tänker på svenska kyrkan är det mer med dom och irritation än hjärta och vision. Jag talade om att jag tycker kyrkan är alltför politiskt korrekt och att jag tycker det är fel med homovigslar, när jag kunde berättat om hur jag längtar efter att vi skulle våga leva som bibeln lär. Därmed bidrog jag säkert till att förstärka deras fördomar och dra dem längre bort från kyrkan. Inte för att jag inte tror på de saker jag sa, men för att de är långt ifrån de viktigaste frågorna för kyrkan. Om vi skulle lägga mer energi på att ta hand om änkan, den faderlöse och fråmlingen skulle vi inte ha tid att prata kvinnoprästfrågan. Varför talade jag inte om det jag vet ligger på Guds hjärta, det Hans ord är genomsyrat av?

Jag är besviken på mig själv, och önskar att jag hade handlat annorlunda. Just nu känns det inte som att jag kkan ha allt för stora förväntningar på att komma in. Det enda jag kan göra är nog att lägga det i Herrens händer, samtidigt som jag åter vill erfara att den som får mycket förlåtet älskar mycket.

image23

Jesus, mitt hjärta är så långt ifrån ditt, om du kunde dra ut åtminstone något litet ogräs och hjälpa mig att låta rättfärdighet och kärlek växa där istället. Lär mig att se som du ser.
Amen

26/3 Onsdag

Idag skrev jag färdigt min ansökan till uwc, i vilken jag självklart skrev hur fantastiskt det vore att gå på en av deras skolor. Hur otroligt mycket jag skulle lära mig och vilken engagerad samhällsmedborgare det skulle göra mig till. Trots den mycket positiva tonen i den lilla presenterande uppsatsen jag nyss skrev, är jag inte helt säker på om en uwc skola vore den rätta platsen för mig. Det finns så många om och men i mitt huvud; tänk om det blir jobbigt, om jag inte klarar av att bo på internet, om det är att slänga ett år i sjön, om allt bara blir ett stort misslyckande..men; tänk vad roligt, kanske lär jag mig sådant jag aldrig skulle lärt mig annars, det kommer ju bli ett äventyr..

-Kanske är det precis rätt plats för mig-

Bara Gud vet, så det är skönt att kunna förtrösta på honom, och lita på att han leder mig genom livet och visar mig vart vägen jag ska vandra går någonstans. Efter att ha tagit mig tid att söka honom under påsken känns det lättare att ta tid även nu när jag är hemma igen. Inom mig vet jag att det är så lätt att få en djupare relation till Gud och närma sig det liv jag längtar efter, ett liv där jag mer passionerat följer Jesus. Man kan undra varför jag så ofta krånglar till det med tomma vanor och regler. Det är som att jag tror att de är en genväg, när det egentligen bara är en senväg.

Hur genägar blir senvägar, och varför människan så gärna tar dem är ett ämne som ofta fascinerar mig. I allt ifrån guds-relation till en vacker kropp försöker vi nå målet genom att göra saker som är krångliga, dyra eller överdrivna, allt för att det ska bli lättare eller snabbare. Istället för att lita på de enkla och beprövade sätten söker vi nya"magiska" metoder.

När man vill gå ner i vikt är det bästa att äta sundare och röra på sig mer. Dieter, muskelvibratorer och piller kanske fungerar för stunden, men revolutionerar inte livet för alltid. Precis på samma sätt är det med min relation till Gud, om jag vill komma närmare är det bibelläsning(mat/kunskap) och bön(motion/erfarenhet) som fungerar. Visst är det bra med konferenser, böcker, vänners förböner och söndagsgudstjänster, men endast ett är nödvändigt:

Att sitta vid Jesu fötter, tala med honom och lyssna till hans ord.


Det är tanken jag just nu lever med och försöker göra till verklighet i mitt ilv.
 -inget mer quickfix!

image22
Jag vill leva i djupen och inte skumma på ytan av Guds ocean, se den dolda skönheten som är långt underbarare än man kan föreställa sig när man blickar ut ifrån stranden


25/3 Tisdag

Ute snöar det, flingorna virvlar ner över sjön och yr kring träden. Trots att det är fel tid för snö måste jag medge att det är vackert, naturen blir så ren och ny, alldeles nyskapad och oskriven. Senare under dagen ska jag ge mig ut på en löptur, och förhoppningsvis får jag sällskap av lillebrorsans flickvän. En hockeytjej som är grym på isen efter vad jag hört, men som själv säger att hon behöver träna mer kondition. Kanske orkar hon hänga på idag trots det lite busiga vädret.

Snart ska jag räkna lite i matteboken, den här veckan finns det ovanligt mycket skoluppgifter jag måste ha färdiga tills vi börjar på måndag igen. Både tal, uppsatser och labbrapporter...Det känns trots den ovanligt stora bördan av läxor, dock inte som att lovet är förstört. Jag har ju massor av tid att fritt disponera, och kommer hinna både träna, mysa och plugga. Innan jag satte mig för att skriva det här inlägget har jag både varit ute på promenad till pottskär, ätit frukost och läst tidningen samt spelat två omgångar nätalfapet. Nu börjar det däremot dra ihop sig för lite skolarbete, jag behöver få lite rätsida på både logaritmer och funktioner med tillhörande grafer.

Jag önskar mig själv lycka till, och dig en fin lovdag!

Tips från coachen;
-Ut och rör på dig, man blir lycklig av natur (och löpning) !

24/3 Ny kk!

Jag har en kk, Sebbe heter han! Ja, förresten, kk står för konferenskompis, och betyder inte samma sak som det ofta betyder i vissa sammanhang:P Att vara konferenskompis betyder att hänga ihop på läger och konferenser, och ja, det blev lite av en ordlek i kväll när Sebbe och resten av min hemgrupp var här...Ni som känner mig, det är ingen anledning till oro, och jag har fortfarande kvar mina kristliga värderingar.

Förutom att umgås med sköna vänner har jag idag hunnit träna och sega lite hemma. Jag har dessutom bakat en fin pepparkaka från färdigpulver och skrivit i uwc-papper. En skön lovdag helt enkelt, och den första hemma eftersom jag varit i pingstkyrkan i Eskilstuna från torsdagen till söndagen i förra veckan. Konferensen var bra, jag känner mig glad och stärkt i min tro, och fick även tid att umgås med roliga kompisar. Eftersom jag fick låna en kompis lägenhet så sov jag gott om nätterna också, och inte på något hårt kyrkgolv. Tack Linnea, I owe you one!

Nu är det snart dags att sova, men först ska jag nog spela lite alfapet. Kamnske är det en smula nördigt, men faktiskt väldigt roligt:)

-"Peace in thy breast!" (Romeo and Juliet),

och Guds frid, som övergår allt annat, i ditt hjärta..

19/3

Imorgon är det skärtorsdag, och alive conference. Ska bli skönt, både att vara hemifrån ett par dagar och att vara där. Trevligt,trevligt, har sett fram emot det i ett par dagar nu. Tyvärr kommer inte solen att skina varmt och skönt på óss, eftersom det är snöstorm nu, men man kan ju inte få allt.

Jag, Hannah och Rebecka vann Hans economy-tävling..Me is veeeryy proud..Det var ib-frågor multiple choice, och man fick kolla i boken visserligen, men äran vilar ändå över mig! Humm, kan inbilla mig det i varje fall:P

Idag är det inget vidare seriöst inlägg, känner mig inte så djup överhuvudtaget, behöver bara klottra av mig lite. För övrigt verkar det som att några faktiskt läser min blogg för det jag skriver och inte för att de trycker slumpvis på någon blogg på blogg.se. Vilka är ni? Ge er gärna till känna, om ni inte tycker väldigt mycket om att snoka på mitt liv och hellre är anonyma. Jag brukar snoka på gamla bekantskaper på nätet ibland, så ni är förlåtna!

Var allt för ikväll, nu ska jag packa.Ha det fint!

18/3 Lite efter...

Förra veckan var jag sjuk, och alldeles för lat för att plugga. Nu ligger jag lite efter, och eftersom jag prioriterade träningen idag har jag knappt hunnit plugga till mitt matte-prov. Inte bra, men det löser sig väl på något sätt. Det värsta som kan hända är att jag skriver dåligt på det, men jag hinner nog plugga lite till det imorrn. Jag ligger efter med en labbrapport också, så det bli att fixa den på lovet. Det är överhuvudtaget så att jag hamnat hjälplöst efter i matten, så det blir mycket matte-plugg på lovet. Det är ju snart prov igen och jag vill ha bra resultat. Det kan dock inte förnekas att just nu är mina tankar vid helgen och Alive conference; några dagar med Gud och goda vänner. Det ska bli spännande och jag längtar verkligen. Nu måste jag sova om jag ska ta mig upp imorrn...
 
Gonatt!

16/3 Förvirrad

Det är märkligt, att det ska vara så svårt att hantera sina egna känslor. Det bästa vore att inte känna något alls ibland. Det här virrvarret av tankar får mig att bete mig som om jag hade haft två personligheter. I ena stunden iskall, i den andra varm och trevlig. Det värsta är att jag själv inte vet hur jag vill vara. Och det stackars offret för min schizofreni är lyckligt oveteande därom, och tycker antagligen att jag är småkul och lite konstig. Snart helskum, antar jag...

Ge mig lösningen på alla problem!

15/3 Jag VÄGRAR SKRIVA OM SHLAGER!

Jag har abslout inget intresse av att gratulera Charlotte Perelli eller diskutera vinnarlåten..Så här kommer ett inlägg om något jag funderat på under dagen istället!

image21

När jag var ute på dagens härliga promenad (det var sol, vibrerande vår i luften, vindstilla och snödroppar i backen) tänkte jag en del på ett samtal med en vän i fredags. Om jag kommer in på en uwc-skola kommer jag att vara tvungen att gå om ett år, alltså gå fyra år på gymnasiet. För ett år sedan hade jag aldrig ens tänkt tanken att "slösa bort" ett år av mitt liv på det viset. Med tid kommer eftertanke, och jag har omvärderat både ett år i mitt liv, och vad som egentligen är att slösa bort livet. För det första lever jag kanske tills jag blir åttio år, vad är då ett år av de åttio? Jo, en åttiondel, vilket är ganska lite om man ser till helheten. Och vad är det jag har så bråttom att göra, att börja med nästa stressade utbildning eller att börja med det arbetsliv jag kommer leva fram tills jag är mellan 60-70 år gammal? Faktum är att jag inte tror att jag sätter större värde på min tid genom att ständigt skynda mig genom det. Att värdera livet högt är att göra det som känns meningsfullt. När jag sa det här till min vän, visade det sig att vi tänker väldigt olika. Vid påståendet att livet är långt fnös hon och såg på mig med en oförstående blick...
-Långt?..det är kort!
Just den här vännen brukar hävda att hon inte strävar efter personlig lycka, hon vill uppnå något högre med sitt liv. Om hon får volvo, villa och vovve på vägen mot sina mål är det inte fel, men att ha ett lyckligt äktenskap och tre blonda barn är inget hon strävar efter. Det är i varje fall så jag uppfattat det ,hon får rätta mig om jag har fel. Tanken är i sig god, jag tycker inte att man bör sträva efter normen för personlig lycka, då att man når den inte betyder att man faktiskt är lycklig. Däremot är jag övertygad om, att för att nå några högre syften i livet måste man uppleva att det man lever och verkar för är meningsfullt och tillfredsställande. Och för att känna så, behöver man må bra inuti, och inte vra sönderstresasd av sina egna och omvärldens krav på sin person. Att uppleva livet som meningsfullt och tillfredställande är vad jag tror är sann lycka. Så för att nå dina höga syften och för att tjäna mänskligheten, bli lycklig!

13/3 Spännande!

Idag fick jag besked från UWC, är kallad till andra intervjun. Så nu får vi se hur det går, det är minst sagt,

SPÄNNANDE..!

För övrigt intet nytt från hemmafronten. Har stannat hemma från skolan idag igen på grund av sjukdom, och nu börjar jag bli lätt uttråkad. Precis när jag kommit igång med läxor, fick jag brevet från UWC och då var det omöjligt att koncentrera sig. Jag ska nog försöka ta nya tag i alla fall, det måste jag. Det finns en hel del att göra, både skrivuppgifter i svenska och en labbrapport i fysik med inlämning i nästa vecka. Vore tråkigt att slösa hela helgen på att läsa läxor.

Känner mig väldigt glad och hoppfull nu..tänk tänk tänk om jag får åka till Kanada i höst!

12/3 Bajsdag

Har mått inte så bra idag, ont i magen och allmänt hängig...För att lätta upp det beklagliga tillståndet tänker jag förgylla bloggen med en vacker text jag snott från en annan persons press på crossnet, hope he won't disagree (or by occasion, find this page)

Här kommer den:


It's the heart, afraid of breaking - that never learns to dance...

It's the dream, afraid of waking - that never takes the chance...

It's the one, who won't be taken - that can not seem to give...

...And the soul - afraid of dying - that never learns to live...

image20 


RSS 2.0